Od syna jsem k jeho pátým narozeninám dostala jasný úkol. Dort se stavebními stroji přičemž ty stroje musí být žluté 😉 :D.
Je fajn, že víc co chce, ale o to je větší zodpovědnost na mě. Splnění snů a tužeb je totiž občas dost těžký oříšek. 😉
Nakonec se ale zdařilo. Oslavenec byl spokojený a dort i chutnal 🙂 Proto přikládám recept, kdyby se chtěl někdo inspirovat 😉 (pro informaci je ale konkrétní dort sestaven s dvojité dávky uvedeného receptu plus vršek je klasický medovník ;))
Piškotový korpus:
5 vajec
200 g hladké mouky
180 g moučkového cukru
1 lžíce oleje
1/2 prášku do pečiva
Případně kakao, cca 1 – 2 lžíce
Vyšlehám si vejce, přidám prosátý cukr, prosátou mouku s prdopečem a nakonec olej. Vyliji na plech (do formy) a v předehřáté troubě peču na 170 stupňů cca 20 min.
Pudingový krém:
600 ml mléka
2 pudingové prášky (v tomto případě čokoládové)
cukr dle chuti (já dávám okolo 200 g cukru moučka)
250 g másla
návod:
Uvaříme pudingy v uvedeném objemu mléka (s cukrem) a ještě teplé přikryjeme natěsno sáčkem tj. ať igelit leží přímo na povrchu pudingu s minimalizací vzduchových bublin (Má to ten praktický význam, že se neudělá nevzhledná škraloup 😉 ). Jakmile puding vychladne, tak přidáme změklé máslo a krátce vyšleháme. Hlídejte si teplotu surovin. Měly by mít všechny stejnou.. pokojovou.. jinak hrozí, že se krém srazí. Na chuti to není tak zásadně poznat, ale konzistence krému to prozradí hned ;).
Když máme vychladlé korpusy, tak je nařízneme na požadovaný počet a vnitřní plochy namažeme marmeládou (v tomto případě použitá meruňková). Posléze vrstvíme piškot s marmeládou a krémem. Pro svěží chuť jsem do krému namíchala i na jemno nakrájené konzervované broskve, ale je pochopitelně možné přidat libovolné ovoce.
Celý dort jsem také potřela krémem a potřebnou „hlínu“ jsem vyrobila z drcených kakaových věnečků (osvědčily se mi nejvíce věnečky z Lídlu).
Pak už nastalo dekorování stavebními stroji. Byla ale fuška sehnat i ty 😉 Třešničkou na dortu byly rozinky v čokoládě a´La kameny a šlo se na věc 🙂
Dobrou chuť 😉