Pelmeni neboli pelmeně jsou východní a přesněji ukrajinská, běloruská a ruská specialita. Jelikož z Východu pocházím, tak tamější kuchyně mě hodně ovlivnila. Přesněji, jsem na ní prostě „odkojená“ a mám jí hodně ráda 😉
Těsto na tuto pochoutku je velice jednoduché a je stejné jako na těstoviny 😉 Já dělám to, že když mi trocha těsta zbyde, tak vyválím na hodně tenký plátek, nakrájím na nudličky a usuším… Mám tak domácí nudličky do polévek 🙂
K věci 😉
Recept se u nás dědí léta a tady je:
1 hrnek polohrubé mouky
1 vejce
vlažná voda (množství dávám takové, že vyklepnu vajíčko do hrnečku po mouce a doliju do plna vodou 😉 )
sůl
Jednodušší to být ani nemůže ….
Z uvedených surovin se zpracuje pružné těsto a chvíli se nechá pod utěrkou odpočinout.
Mezitím si připravíme náplň. Já používám 0,25 kg hovězího a 0,25 kg vepřového masa. V tomto případě zapomeňte na dietku a zvolte prorostlejší druhy masíčka;) ).Přidám cca jednu větší cibuli, kterou hodně nadrobno nasekám/ nakrájím…Čím jemnější bude, tím lépe se budou motat samotné pelmeně. Náplň pořádně promícháme, osolíme a opepříme podle chuti…..Dáme do lednice.
Poté přijde na řadu těsto.. Rozdělíme ho na 4 rovné díly a z každého vytvarujeme asi 2 cm silnou „žížalu“.. Nakrájíme jí na stejné a opět asi 1-2 cm silné dílky. Každý dílek vyválíme do tvaru kruhu a jdeme si vyndat mleté maso z lednice 😉 To si rozdělíme také na 4 díly (abychom zachovali stejný poměr masa a těsta 😉 ).. Nebo můžeme klasicky vyválet co nejvetší plát a vykrajovátkem/ skleničkou ;), vykrájet stejné kruhy.
Malou lžičkou pak dávkujeme hromádku mletého masa a kroužky těsta. Slepíme konce k sobe do pul kruhu a dva vzniklé cípy opět k sobě ;). Jak to ale slepíme nemá žádný vliv na výslednou chuť 😀 😉
Finále
Dáme vařit dostatečné množství osolené vody do hrnce. Jakmile voda vaří, tak se do ní opatrně ponoří přiměřený počet pelmení…Jakmile vyplavou, tak necháme tak 2 min probublat a děrovanou naběračkou vyndáme.
Tradičně u nás doma se podávají s kopcem zakysané smetany a případně čerstvým koprem 😉 Chutě se ale dle oblasti mírně mění 🙂 Jedí se i mírně „pocákáné“ octem 🙂
V každém případě toto patří mezí jídla, která já naprosto zbožňuju! Je to sice pracnější oběd a v mžiku je po něm, ale stojí to za to 🙂
Dobrou chuť…